Ce trebuie sa stii despre Propilen Glicol?



Daca esti fumator de tigara electronica, s-ar putea sa stii ce reprezinta aceasta substanta : propilen glicol. Daca nu ai nicio treaba cu tigarile, atunci este bine de stiut ca aceasta denumire defineste principala substanta care se gaseste in lichidul unei tigari electronice. Amestecata cu apa si cu arome, da acel abur pe care din ce in ce mai multi fumatori il apreciaza.
Exista multe necunoscute in ceea ce priveste aceasta substanta si foarte multi oameni sustin ca este nesanatoasa, sau chiar toxica. De fapt, propilan glicolul este o substanta sigura, atata vreme cat nu este consumata in mod direct, adica nu este bauta. Este una dinstr substantele folosite frecvent in industria alimentara si este clasificata ca fiind nepericuloasa.
- Nu este periculoasa pentru santate. Daca este folosita intr-o tigara electronica, aceasta substanta nu prezinta niciun pericol pentru starea de sanatate.
- Nu este periculoasa pentru mediu. Nici mediul inconjurator nu are nimic de suferit datorita propilen glicolului, deoarece este biodegradabil. La lumina soarelui si la o temperatura normala, aceasta substanta se descompune prin fotoliza.
- Nu este periculoasa in cazul unor utilizari gresite. Este adevarat ca daca este supus direct la flacarea, propilen glicolul poate sa prezinte un oarecare risc de incendiu. Cu toate astea, exista multe alte substante care sunt pe mana oamenilor si pot genera incendii, multe dintre ele mult mai inflamabile decat aceasta.

Desi este nepericuloasa, specialistii recomanda evitarea contactului direct cu propilen glicolul, deoarece pot aparea diverse probleme.
In contact cu pielea si cu ochii, substanta poate sa cauzeze usoare iritatii. In cazul inhalarii, aceasta poate provoca ameteli si dureri de cap iar in cazul in care este inghitita, poate provoca tulburari gastrointestinale, insa acest lucru apare doar atunci cand cantitatea de substanta inghitita depaseste 100 de mililitri.
Dat fiind faptul ca aceasta substanta nu este periculoasa, inseamna ca tigara electronica nu este periculoasa. Cel mai probabil, campania negativa facuta acestui produs este rezultatul unui efort sustinut al producatorilor de tutun. Este si normal: o tigara cu acelasi efect ca al tigarii normale, dar mult mai sanatoasa, va fi intotdeauna mult mai apreciata decat o tigara care are mii de substante ce pot cauza cancer.